Ssl Sertifikası Ne İşe Yarar?
SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. Bir web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan SSL’nin açılımı Güvenli Yuva Katmanıdır. SSL sertifikası, kullanıcılar ve web siteleri ya da iki sistem arasında aktarılan verilerin hiçbir şekilde okunamamasını sağlar. Aktarılmakta olan verileri karmaşık hale getirmek için şifreleme algoritmaları kullanır ve bu sayede korsanların bağlantı üzerinden gönderilmekte olan verileri okumasını ya da değiştirmesini engeller. Bu veriler arasında isimler, adresler, kredi kartı numaraları veya diğer finansal bilgiler gibi hassas olabilecek bilgiler bulunabilir.
SSL sertifikası olan bir web sitesine girdiğinizde URL’de HTTPS (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü) kısaltması görünür. SSL sertifikası yoksa Secure (Güvenli) anlamına gelen S harfi olmadan yalnızca HTTP kısaltması görünür. Ayrıca URL adres çubuğunda bir asma kilit simgesi de gösterilir. Bu simge, güveni temsil eder ve web sitesini ziyaret edenlere güvence verir. SSL sertifikasının ayrıntılarını görüntülemek için tarayıcı çubuğundaki asma kilit simgesine tıklayabilirsiniz.
SSL sertifikaları, insanların web sitenize girdikleri bilgileri korumaya yarar. Örneğin, bir SSL sertifikası web sitenizin bültenine üye olan ziyaretçilerinizin kişisel verilerini ya da sitenizden alışveriş yapan müşterilerinizin kredi kartı bilgilerini korur3. SSL sertifikaları, kişilerin internet ortamındaki bilgilerini koruma amacıyla geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür. Girilen bir sitede paylaşılan veriler, bu sertifikalar tarafından 126/258 bit şifreleme teknolojisi ile şifrelenir.
SSL sertifikalarının farklı çeşitleri ve fiyatları vardır. Bunlar, sunulan hizmetlerin kalitesine ve kapsamına göre değişir. Örneğin, bazı SSL sertifikaları tüm tarayıcılar tarafından tanınırken, bazıları yalnızca belirli tarayıcılarla uyumludur. Bazı SSL sertifikaları tek bir domain için geçerliyken, bazıları birden fazla domain veya alt domain için geçerlidir. Bazı SSL sertifikaları yalnızca web sitesinin kimliğini doğrularken, bazıları web sitesinin sahibinin de kimliğini doğrular. Bu nedenle, ihtiyacınıza uygun olan SSL sertifikasını seçmeniz önemlidir.